Tillsynsprocessen kan inledas till följd av anmälningar som kommer in eller vid övervakning av digital offentlig service.
Översikt
Om en anmälan kommer in, som rör en offentlig aktörs digitala service, lägger vi till webbplatsen eller den mobila applikationen i en lista med underlag för tillsyn. Tillsynsansvarig kan fatta beslut om tillsyn av någon av kandidaterna på listan om den bedöms ha stor principiell bedydelse. Då inleds tillsynsprocessen, som beskrivs nedan.
Därutöver finns en tillsynsplan med webbplatser och mobila applikationer som vi valt ut för övervakning via en urvalsprocess. Det finns två typer av övervakning: förenklad och ingående. Förenklad övervakning sker med ett automatiskt verktyg. Om verktyget hittar brister i tillgängligheten tar tillsynsprocessen vid. Ingående övervakning är synonymt med tillsynsprocessen.
Digital service som hamnat på listan över underlag för tillsyn på grund av anmälningar tar vi normalt med i tillsynsplanen för kommande period.
Tillsyn
Tillsynsprocessen startar när tillsynsansvarig beslutar om tillsyn av en digital offentlig service enligt 19 § [DOS]. Det kan ske som följd av en inkommen anmälan eller att servicen ingår i den beslutade tillsynsplanen för övervakning.
Granskning
Tillsynsprocessen börjar med en manuell granskning av servicen – en webbplats eller en mobil applikation (”app”). Granskningen sker enligt den metodik som beskrivs i denna manual.
Påpekande
Om vi vid granskningen konstaterar brister i tillgängligheten är första steget att vi kontaktar den berörda offentliga aktören och inleder en dialog. Detta kallas att påpeka om bristande tillgänglighet (19 § [DOS]). Om aktören sedan rättar bristerna och en ny granskning bekräftar detta stänger vi tillsynsärendet.
Påpekande sker i två steg:
Ett informellt påpekande med granskningsprotokollet bifogat. Här uppmanas aktören att kontakta oss inom 14 dagar för att antingen boka ett möte eller föreslå ett färdigdatum. Om aktören så önskar har vi, i mån av tid och resurser, ett möte där vi tillsammans kommer fram till lämpligt färdigdatum.
Efter mötet skickar vi ett formellt påpekande, av juridiska skäl. Det skickas också med protokollet som bilaga. Om aktören inte svarar på det informella påpekandet eller inte vill ha något möte skickar vi det formella påpekandet när svarstiden för det informella påpekandet gått ut.
Exempel på formellt påpekande (öppnas i nytt fönster)
Föreläggande
Om DIGG och den offentliga aktören inte kan komma överens i en dialog, eller om aktören lovar att åtgärda bristerna men inte gör det, blir nästa steg att vi förelägger om att vidta åtgärder. Vi skickar föreläggandet med det formella påpekandet och granskningsprotokollet som bilagor. Så länge inte heller detta leder till önskat resultat utfärdar vi nya förelägganden, som då kan förenas om vite enligt [VitesL].
Om den offentliga aktören medger brister, men åberopar undantag för oskäligt betungande anpassning enligt 12 § [DOS] gör vi en bedömning av skälen. Om vi anser att skälen är godtagbara stänger vi tillsynsärendet, annars förväntas aktören åtgärda bristerna.
Den offentliga aktören kan överklaga förelägganden till domstol. On domstolen dömer till aktörens fördel stänger vi tillsynsärendet, annars går det vidare som om inget överklagande skett.
Expediering av beslut
För myndigheter mejlar vi beslut till diariet, det vill säga registrator@myndighet.se.
För mindre aktörer, som kommunala bolag, mejlar vi beslut till den kontaktadress de uppger på sin webbplats. Om det inte finns någon kontaktadress på webbplatsen skriver vi ut påpekandet och granskningsprotokollet och skickar dem med brev.
Vi skickar bara till myndighetsadresser; aldrig till Hotmail, Gmail eller liknande.
Vi använder leveranskvitto för att se att mejlet levererats till mottagarens mejlserver. När du får ett leveranskvitto ska du diarieföra det i ärendet. Vi begär inte läskvitto.
Kryssa i Begär leveranskvitto på fliken Alternativ i e-postmeddelandet.
Om vi inte får något leveranskvitto och inget svar expedierar vi beslutet per brev efter 14 dagar. Observera att du då behöver skriva ut och bifoga även bilagor som påpekande och granskningsprotokoll.